Eksperyment z jabłkiem
Próchnica i ubytki powstają w wyniku procesu, który rozpoczyna się na szkliwie zęba.
Skórkę jabłka można porównać do szkliwa zęba, a jego miąższ można porównać do zębiny znajdującej się w środku zęba.
Przedziurawiliśmy jabłko ołówkiem i umieściliśmy je w papierowej torebce.
Po kilku dniach wyjęliśmy jabłko z torebki i pani rozcięła je na pół. Oglądaliśmy je pod mikroskopem.
Miąższ owocu wokół dziury stał się miękki, brązowy i "spróchniały".
Po kilku dniach wyjęliśmy jabłko z torebki i pani rozcięła je na pół. Oglądaliśmy je pod mikroskopem.
Miąższ owocu wokół dziury stał się miękki, brązowy i "spróchniały".
WNIOSEK
To co stało się z jabłkiem, może stać się zębom.
Bakterie mogą przedostać się przez szkliwo zęba i wywołać próchnicę w podobny sposób, jak ołówek przebił się przez skórkę jabłka i spowodował gnicie owocu.
Dlatego ważna jest codzienna higiena jamy ustnej, aby usuwać płytkę nazębną, w której znajdują się bakterie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz